Nulan kevätkokouksen ajankohtaa lykätään Covid-19-epidemiasta johtuen

Nuoret Lakimiehet ry:n hallitus on päättänyt yhteisölakien poikkeuslain (290/2020) 5 §:n nojalla lykätä yhdistyksen kevätkokouksen järjestämistä Covid19-epidemian johdosta. Aiemmin ilmoitetusta poiketen kevätkokousta ei järjestetä 19.5.2020, vaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana, kuitenkin syyskuun loppuun mennessä.

 Nyt siirtyvässä kokouksessa järjestetään toinen äänestys hallituksen aiemmin ehdottamasta sääntömuutoksesta yhdistyksen nimen muuttamiseksi yhdistyksen sääntöjen 11 §:n mukaisesti.

 

 -Nuoret Lakimiehet ry:n hallitus

Nula vieraili tasavallan presidentin kansliassa

Syyskuisena iltapäivänä joukko nuoria lakimiehiä kokoontui presidentinlinnan Mariankadun puoleisilla ovilla. Samoilla ovilla, josta joka itsenäisyyspäivä valtaosa linnanjuhlien vieraista siirtyy sisälle aulaan ja myöhemmin kättelyyn. Jännitys lieveni, kun sovittuna aikana ulko-ovet avautuivat ja vahtimestari pyysi joukkoamme siirtymään sisälle rakennukseen.

Excu tasavallan presidentin kansliaan 2016

Vierailun aluksi tasavallan presidentin oikeudellinen neuvonantaja Minna Hulkkonen kertoi työstään ja tasavallan presidentin kansliasta instituutiona. Presidentin apuna toimii tiivis kabinetti, joka kostuu erityisavustajasta, oikeus- ja ulkopoliittisesta neuvonantajasta sekä joukosta muita virkamiehiä. Nykyisellään presidentin työssä korostuu ulkopoliittiset asiat, mikä näkyy myös kanslian työssä.

Tasavallan presidentin kanslian esittelyn ja alustusta seuranneiden hyvien kysymysten jälkeen koitti kauan odotettu tutustuminen itse linnaan. Alun perin kauppiaan asuintaloksi rakennettu presidentinlinna on vuosisatojen saatossa kokenut ja nähnyt vaikka mitä. Presidentinlinnaksi rakennus kunnostettiin vuonna 1921, mistä alkaen se on palvellut Suomen tasavallan presidenttejä.

Pääsimme kiertämään presidentinlinnassa linnanvouti Anne Puontin opastuksella. Hiljaisessa Valtiosalissa pystyi mielessään kuvittelemaan, kuinka itsenäisyyspäivänä kättelyjono lipuu salin poikki kohti linnan sisusta. Kattavan peruskorjauksen jälkeen presidentinlinna oli palannut entiseen loistoonsa ja viimeistä piirtoa myöten restauroidut yksityiskohdat sävähdyttivät vieraita. Kierroksen päätyttyä monien kasvoilta paistoi ilo hienosta ja harvinaislaatuisesta kokemuksesta. Ehkä vielä joskus uudestaan.

Teksti ja kuva: Otto Meri

Syksyiset peruspunkut maistuivat

Nula järjesti lokakuussa 2016 pitkästä aikaa viininmaistelutilaisuuden. Maistelut järjestettiin yksityisen viinikellari Nomad Cellarsin tiloissa Annankadulla. Kellarin jäsenyyteen kuuluu noin 100 pullon viinikaappi optimaalisissa kellariolosuhteissa aivan Helsingin ydinkeskustassa. Lisäksi jäsenet voivat nauttia viinejään joko keskenään kellarin lounge-tiloissa tai vuokrata tilaa tämänkaltaisiin viininmaisteluihin. Illan vetäjän toimi viinikouluttaja Teemu Rinta-Mänty Copatintosta.

Viininmaistelu 2016

Näin syksyn kunniaksi maisteltaviksi valikoitui viisi peruspunaviiniä niille tyypillisiltä kasvu- ja valmistusalueilta:

Kaikki yllä mainitut löytyvät Alkon perusvalikoimasta.

Viineistä pystyi kohtuullisen hyvin näkemään värieroja, erilaisia tuoksuja sekä tietenkin maistamaan rypäleiden perusominaisuuksia – vinkiksi vain, jos haluaa oman viininmaistelun järjestää. Vinkiksi voi myös antaa, että jos ei mitään muuta keksi punaviinistä sanoa, niin kirsikan maulla tai tuoksulla hyvin harvoin kuulemma menee pieleen.

Tarkkanenäisimmät aistivat maistelun yhteydessä chianteille tyypillisen savuisen tuoksun toisesta viinilasistaan, mutta kukaan ei tainnut kuitenkaan löytää merlot-rypäleelle kuuluvaa lyijykynän makua neljännestä viinilasista. Keveä pinot noir, joka Saksasta tosiaan löytyy nimellä spätburgunder, sopii hyvin kevyempien ruokien kanssa tai seurusteluviiniksi, mutta omat aistitkin jo kertovat, ettei siihen enää kannata palata tuhdimpien viinien jälkeen.

Edellä mainittujen perusrypäleiden ja viinien ominaisuuksien lisäksi saimme tietoa viinin valmistuksesta, historiasta, tarjoilusta ja varastoinnista. Ilta eteni vauhdilla ja mielellään viinilasin äärellä olisi tutustunut kauemminkin uusiin Nula-tuttavuuksiin. Osa porukasta päätyikin vielä läheiseen kuppilaan vaihtamaan kuulumisia.

Mutta kaiken kaikkiaan tapahtuma oli suosittu ja paikat myytiin nopeasti loppuun. Myös peruutuspaikat täytettiin edeltävänä päivänä reilussa tunnissa. Näköjään tällaiselle tapahtumalle oli tilausta, joten eiköhän Nula näitä lisää järjestä.

Teksti ja kuvat: Jesse Viljanen

Nula vieraili nuorten juristikansanedustajien luona

Nulalaiset tutustumassa juristikansanedustajien toimeen Anttien Kurvinen (seisomassa) ja Häkkänen (Kurvisen oikealla puolella) johdolla.

Nulalaiset tutustumassa juristikansanedustajien toimeen Anttien Kurvinen (seisomassa) ja Häkkänen (Kurvisen oikealla puolella) johdolla.

Nuoret Lakimiehet kokoontuivat huhtikuisena keskiviikkoiltapäivänä eduskunnan kansalaisinfossa siirtyäkseen turvatarkastuksen läpi Pikkuparlamenttiin tutustumaan eduskunnan toimintaan. Illan isäntinä tulivat toimimaan nuoret ensimmäisen kauden kansanedustajat ja lakimiehet Antti Häkkänen kokoomuksesta sekä Antti Kurvinen keskustasta.

Antti Häkkänen valmistui Helsingin yliopistosta talvella 2013 ja työskenteli ennen kansanedustajaksi siirtymistään pääministeri Jyrki Kataisen sekä liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon erityisavustajana. Häkkänen valittiin eduskuntaan kevään 2015 vaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

Antti Kurvinen on valmistunut Lapin yliopistosta vuonna 2013. Ennen kansanedustajaksi siirtymistään Antti työskenteli vaasalaisessa asianajotoimistossa. Kurvinen valittiin eduskuntaan kevään 2015 vaaleissa Vaasan vaalipiiristä.

Vierailu alkoi isäntien lyhyellä esittäytymisellä. Antit kertoivat hakeutumisestaan oikeustieteen opintoihin sekä juristin näkökulmasta lainsäädäntötyöhön. Molemmat toimivat puolueidensa nuorisojärjestöjen puheenjohtajina ennen valmistumistaan ja tunsivat hyvin toisensa ennen kansanedustajiksi tulemistaan.

Molemmat Antit toimivat perustuslakivaliokunnan jäseninä. Vierailun aikana yleisöä kiinnosti kuulla, minkälaista työ perustuslakivaliokunnassa on. Perustuslakivaliokunnan rooli lakien perustuslainmukaisuuden ennakollisena valvontaelimenä sekä asiantuntijoiden rooli valiokunnan työskentelyssä herätti keskustelua. Antit kertoivat kansanedustajan työstä ja siitä, miten se on kaikkea muutakin kuin täysistuntoihin ja valiokuntatyöskentelyyn osallistumista. Yksittäiset hauskat tarinat vaalikentiltä ja kansalaispalautteesta auttoivat ymmärtämään sitä moninaista tehtäväkenttää, johon kansanedustajat tehtävänsä aikana saavat tottua. Keskustelu oli rentoa ja osallistujilta paljon kysymyksiä.

Eduskuntavierailu oli hyvin suosittu, minkä vuoksi suunnitelmissa on toteuttaa mahdollisesti toinen vierailu myöhemmin syksyllä. Kun paikalle saatiin useampi kansanedustaja, oli mahdollisuus todelliseen keskusteluun. Tilaisuuden jälkeen osallistujat poistuivat hymyssä suin aurinkoiseen kevätiltaan.

Teksti ja kuva: Otto Meri

Mikä ihmeen TeNulaSku?

Maaliskuun alussa Nuoret Lakimiehet viettävät lauantaita laskettelun (ja jälkilaskettelun) hengessä Himoksella. TeNulaSku ei kuitenkaan ole täysin uusi tapahtuma, vaan pikemminkin pitkän perinteen herättelyä.

Vintage Ski DayNuorten Lakimiesten 75-vuotishistoriikissa asiasta kerrotaan muun muassa seuraavin sanankääntein:

Nuoret Lakimiehet kauan sitten, 1990-luvulla (Jorma Tilander, Antti Sorjonen ja Nina Pärssinen)

“Sosiaalisella puolella omana aikanani käynnistettiin myös keväinen perinne jylhälle Tahkovuorelle suuntautuvan hiihtomatkan osalta. Tämän artikkelin kirjoittajien ydinryhmän muodostama Nuorten Lakimiesten seniorijaoston yhä jatkama perinne on toteutettu maalis-huhtikuun vaihteessa, nyt jo pian 25 vuotta putkeen. – – Päivät yleensä hiihdettiin ja illat vietettiin alueen viihderavintoihin tutustuen.”

“Tapahtui niinkin, että eräs osallistuja laski yhden päivän aikana vain kaksi puolikasta laskua eli ensin hiihtohissin yläasemalta rinteen puoliväliin pystytetylle teltta- ja tarjoilualueelle ja sitten useita tunteja myöhemmin loppumäen alas. Siinä tuli hissilipulle hintaa ja samalla syntyivät after ski’n rinnalle käsitteet instead of ski ja during the ski.”

“[T]apahtumista hiihtomatkat ovat jääneet parhaiten mieleeni, varsinaisten jäsenten lisäksi matkoille osallistui muitakin perheenjäseniä kuten avio-/avopuolisoita, lapsia, useita eri koiria ja joskus jopa kolmansia pyöriä. Hiihtomatkoilla oli aina hyvä sää ja hyvä tunnelma.”

Nuoret Lakimiehet ry 2000-luvulla (Salla Korhonen, Olli Kärkkäinen, Mikko Salo ja Janne Nyman)

“Hiihtomatka Tahkovuorelle kesti tavallisesti perjantaista sunnuntaihin ja keräsi parhaimmillaan noin 20 laskettelusta ja/tai after skistä innostunutta jäsentä. Välineistä sukset ja laudat olivat yleisimpiä, mutta tultiinpa vuosien saatossa rinnettä alas myös muun muassa pulkalla ja pressulla. Hiihtomatkan perinteisiin kuului fondue-illallinen Tahkovuoren huipulla Pehkubaarissa – -. Vuosien varrella jäsenistön kiinnostus hiihtomatkaa kohtaan kuitenkin laantui ja matka järjestettiin toistaiseksi viimeisen kerran vuonna 2005. – – Vuoden 2006 hallitus pohti vaihtoehtoa järjestää lyhyempi vuosittainen matka esimerkiksi Himokselle, ja vuonna 2009 tämä toteutuikin.”

Nyt, useamman vuoden tauon jälkeen, perinne elvytetään siis henkiin vuoden 2009 tapaan yksipäiväisen TeNulaSkun muodossa. Jos vpj Oksanen saisi asiasta yksin päättää (Nulan Tahkon reissuja taukoamatta hehkuttaneiden Tilanderin ja Sorjosen tukemana), palautettaisiin Tahko Nulan tapahtumakalenteriin heti ensi vuonna. Jäsendemokratian hengessä kiinnostuneita kehotetaan nykimään Oksasta laskettelutakin hihasta TeNulaSkun aikana.

Jos haluat olla mukana Nulan tervehenkisen lasketteluperinteen elvyttämisessä, niin TeNulaSkuun on vielä muutama paikka vapaana. Nopeat syövät ja juovat hitaat tässäkin, joten ilmoittaudu heti tästä.

Entä mistä lyhenne TeNulaSku sitten tulee? No, se selviää sitten bussimatkalla, jos on selvitäkseen.

Teksti: Teemu Oksanen

Excu Energiateollisuuteen ke 27.1. klo 17

Energiateollisuus ry kutsuu Nulan jäsenet vierailulle keskiviikkona 27.1.2016 klo 17-19.

Vierailun aiheena ovat energiapolitiikka ja Pariisin ilmastosopimus. Vierailu järjestetään Energiateollisuus ry:n toimistolla osoitteessa Fredrikinkatu 51-53 B, 5. krs, Helsinki.

Osanottajien määrä on rajoitettu, ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu tapahtumaan viimeistään 20.1.2016 alla olevalla lomakkeella.

Lisätietoja vierailusta antaa Tuomas Rytkönen (tuomas.rytkonen@nuoretlakimiehet.fi, p. 050 575 6857).

Lue lisää

Lapsettaako? – Nula-onginnasta Lakimiesmessujen vetonaula

Nuoret Lakimiehet oli perinteiseen tapaan mukana lokakuun alussa järjestetyn Lakimiespäivän Lakimiesmessuilla. Ja kuinkas sitten kävikään – Nulan ständi nousi yhdeksi messun vetonauloista, johon riitti jonoa pitkälle iltapäivään asti.

Lapsettaako? Nulan hallituksen jäsenet Hanna-Maria ja Asko pitivät huolen, että Lakimiespäivän onkijoille riitti saalista.

Lapsettaako? Nulan hallituksen jäsenet Hanna-Maria ja Asko pitivät huolen, että Lakimiespäivän onkijoille riitti saalista.

Nuoret Lakimiehet lähti rakentamaan messukonseptiaan rohkeasti sen kuuluisan laatikon ulkopuolelta. Kuinka niitä messukarkkeja voisi jakaa mielenkiintoisesti ja jotenkin eri tavalla? Erään illan päätteeksi syntyikin ajaus, jakaa karkkeja perinteisen ongintapisteen muodossa.

NuLan ongintapiste osoittautuikin selvästi messujen vetonaulaksi: yli 300 messuvierasta kävi nostelemassa erilaisia palkintoja. Ongenkoukkuun tarttui karkkien lisäksi mm. Nuoret Lakimiehet ry:n juhlakirjoja sekä kuohuviiniä. Vaikka Nulan ständi mainittiin jopa välipuheessa, niin valitettavasti kovasti odottamamme Bruce Oreck ei kuitenkaan saapunut ongelle. Luultavasti tämä johtui siitä, että hän ei osannut suomea vielä riittävän hyvin tunnistaakseen onginta-sanaa. Muuta syytä tälle emme keksi.

Kaiken kaikkiaan Nula voi siis olla varsin tyytyväinen messumenestykseen. Pääsimme kertomaan toiminnastamme monille sellaisille, jotka eivät olleet meistä aiemmin kuulleet. Erityisesti opiskelijat ja turkulaiset olivat kiinnostuneita osallistumaan Nulan toimintaan. Muutamia jäsenhakemuksiakin jätettiin heti paikan päällä. Jos jäsenhakemus jäi päivässä täyttämättä, voi sen toki tehdä edelleen netissä. Jälkikäteen Nulan ongintapiste huomioitiin myös Talentumin Juristikirjeessä.

Lakimiespäivästä on nyt siis selvitty ja onkin aika keskittyä Lakimiesliiton valtuuskunnan vaaliin ja siihen, että mahdollisimman moni nuori lakimies pääsee läpi. Tule kuulemaan asiasta lisää vaalikvartseille.

Teksti: Hanna-Maria Seppä

Osakkeita, rahastoja ja ETF:iä – Nula vieraili Nordnetissä

Sijoitusyhtiö Nordnet kutsui Nulan vierailemaan luonaan 6. helmikuuta aamiaisseminaarin merkeissä. Tilaisuudessa käsiteltiin vaurastumista Martin Paasin ja ETF-sijoittamista Rolf Lönnqvistin johdolla. Paikalle saapui noin 20 sijoittamisesta kiinnostunutta nuorta lakimiestä.

Paasi esitteli puheenvuorossaan vaurastumisen kolme käskyä: aloita heti, sijoita osakkeisiin ja minimoi kulut. Aloittamisen tärkeys ilmeni esimerkistä, jossa suurin piirtein samaan varallisuuteen eläkeiässä päästään sijoittamalla osakkeisiin 200 euroa kuukaudessa joko 10 vuoden ajan 20-30-vuotiaana, tai 35 vuoden ajan 30-vuotiaasta lähtien. Osakkeisiin sijoittaminen onkin historiallisesti tarkasteltuna tuottanut inflaation jälkeen lähes 7 % vuosittain muiden sijoitusinstrumenttien tuoton jäädessä selkeästi pienemmäksi.

Osakkeisijoittaminen on ollut historiallisesti tarkasteltuna tuottoisaa

Osakkeisijoittaminen on ollut historiallisesti tarkasteltuna tuottoisaa

Kulujen merkitys nousi esiin, koska Paasin mukaan indeksille häviää erittäin todennäköisesti aktiivisesti hoidetuilla rahastoilla, kun tarkastelee kehitystä pitkällä aikavälillä.  Aktiivisesti hoidetuissa rahastoisssa on suuret kulut ja ne laskevat tuottoja rahastojen kulurakenteesta riippuen jopa 2 %-yksikköä vuodessa. Suuria kuluja kannataa maksaa ainoastaan siinä tapauksessa, että haluaa tukea sijoitusyhtiöiden työntekijöiden ja omistajien varallisuuden kasvua.

Jo 80-luvulla tiedettiin, että osakekauppa on keskimäärin nollasummapeliä, eikä siinä synny uutta rahaa

Jo 80-luvulla tiedettiin, että osakekauppa on keskimäärin nollasummapeliä, eikä siinä synny uutta rahaa

Vaurastumisesta kiinnostuneille henkilöille suositeltiin erityisesti passiivisia sijoitusinstrumentteja, joissa kulut jäävät alhaisiksi ja vuosittainen tuotto sitä kautta pitkällä aikavälillä korkeammaksi. Lönnqvist mainitsi ETF:n etuina helpon hajautuksen eri osakkeisiin, markkinoihin ja mikäli haluaa hajauttaa eri omaisuuslajeihin, onnistuu se myös ETF:n kaltaisilla instrumenteilla.

Rolf Lönnqvist esitteli ETF:iä

Rolf Lönnqvist esitteli ETF:iä

Nordnetin kautta sijoittamisen etuina mainittiin alhaiset kulut ja esimerkiksi ETF:iin voi Nordnetin kautta sijoittaa toistaiseksi kuukausisijoittamissopimuksella ilman  välittäjän perimiä kuluja.

Eero Blåfield
Nuoret Lakimiehet ry:n sisältövastaava

Nordnet-excu siirtyi perjantaille 6.2.

Nulan aamiaisexcua Nordnetille on jouduttu siirtämään alkuperäisestä ajankohdasta. Uusi ajankohta on perjantaina 6.2.2015 Aamiainen on tarjolla klo 8 alkaen ja varsinainen ohjelma alkaa klo 8.30.

Aikaisemmat ilmoittautumiset ovat voimassa, joten jos olet jo ilmoittautunut tapahtumaan, sinun ei tarvitse ilmoittaututa uudelleen.

Mikäli olet ehtinyt jo ilmoittautua, mutta et kuitenkaan pääse exculle uutena ajankohtana, pyytäisimme ilmoittamaan tästä sähköpostitse osoitteeseen tapahtumat@nuoretlakimiehet.fi.

Exculle on vielä paikkoja vapaana. Jos kiinnostuit, saat lisätietoa ja voit ilmoittautua 28.1.2015 mennessä tapahtuman sivuilla.