Auskultointi eli tuomioistuinharjoittelu on lakimiehille tarkoitettu vuoden kestävä koulutus- ja harjoittelujakso, joka suoritetaan yleisimmin käräjäoikeudessa käräjänotaarina. Puolet auskultointijaksosta voidaan suorittaa myös hovi- tai hallinto-oikeudessa.
Hovioikeudessa käräjänotaari avustaa asioiden valmistelussa. Hän voi pitää pöytäkirjaa hovioikeuden istunnossa. Käräjänotaari voidaan työjärjestyksessä määrätä toimimaan myös hovioikeuden esittelijänä.
Hallinto-oikeudessa käräjänotaari avustaa asioiden valmistelussa ja toimii hallinto-oikeuden esittelijänä.
Auskultoinnin hyväksytysti suorittaneelle myönnetään tuomarinkoulutuslautakunnan päätöksellä varatuomarin arvonimi.
Auskultoinnista sekä käräjänotaarin valintamenettelystä, valintaperusteista ja tehtävistä on säädetty tuomioistuinharjoittelusta annetussa laissa.
Hakeminen ja valinta tuomioistuinharjoitteluun
Hakumenettely tuomioistuinharjoitteluun on uudistunut vuodesta 2017 alkaen. Tuomarinkoulutuslautakunta julistaa harjoittelupaikat haettaviksi keskitetysti kerran vuodessa. Tuomarinkoulutuslautakunta myös valitsee ja nimittää käräjänotaarit.
Tuomioistuinharjoitteluun haetaan tuomarinkoulutuslautakunnalle osoitettavalla hakemuksella. Samalla hakemuksella voidaan hakea useaan eri harjoittelupaikkaan. Haettavat harjoittelupaikat on ilmoitettava hakemuksessa etusijajärjestyksessä. Hakijoiden soveltuvuutta voidaan arvioida myös haastattelun perusteella.
Haku vuoden 2019 auskultointipaikkoihin käynnistyy keväällä 2018. Vuonna 2017 hakuaika päättyi huhtikuun puolivälissä, ja oletettavasti aikataulu on vuonna 2018 samansuuntainen. Päivitämme tietoja niiden vahvistuessa.
Hakuedellytykset
Käräjänotaariksi hakeutuvalta vaaditaan:
- oikeustieteen maisterin tai kandidaatin tutkinto (ei kuitenkaan kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisterin tutkinto),
- tuomarinvakuutuksen antaminen,
- lainkäyttötehtävissä tarvittavat henkilökohtaiset ominaisuudet, joita voidaan arvioida haastattelemalla tai hakijan suostumuksella hankittavalla lausunnolla tai muulla selvityksellä,
- soveltuvuutta oikeudelliseen ratkaisutoimintaan, jota arvioitaessa voidaan ottaa huomioon opintomenestys, opintojen perusteella tai muutoin osoitettu oikeudellinen osaaminen sekä aikaisempi työkokemus,
- käräjäoikeuden tuomiopiirin väestön enemmistön kielen erinomainen suullinen ja kirjallinen taito, ja
- yksikielisessä käräjäoikeudessa toisen kielen tyydyttävä ymmärtämisen taito ja tyydyttävä suullinen taito tai kaksikielisessä käräjäoikeudessa toisen kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.
Vinkkejä hakemiseen voit käydä lukemassa myös artikkeleista Tuomioistuinharjoittelu – Hakeutuminen, käytännöt ja hyödyt , Tuomioistuinharjoittelu uudistuu – Kysymyksiä ja vastauksia sekä Lakimiesuutisten artikkelista.
Auskultointipaikat
Huom! Auskultointipaikat tulevat jatkossa haettavaksi keskitetysti, vaikka joidenkin käräjäoikeuksien sivuilla saatetaan vielä puhua tuomioistuinkohtaisesta hakumenettelystä!
Lisätietoja eri käräjäoikeuksien auskultointipaikoista saat kunkin käräjäoikeuden omilta Internet-sivuilta:
- Helsingin käräjäoikeus
- Ahvenanmaan käräjäoikeus (ruotsiksi)
- Espoon käräjäoikeus
- Etelä-Karjalan käräjäoikeus
- Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus
- Etelä-Savon käräjäoikeus
- Hyvinkään käräjäoikeus
- Itä-Uudenmaan käräjäoikeus
- Kainuun käräjäoikeus
- Kanta-Hämeen käräjäoikeus
- Kemi-Tornion käräjäoikeus
- Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus
- Keski-Suomen käräjäoikeus
- Kymenlaakson käräjäoikeus
- Lapin käräjäoikeus
- Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus
- Oulun käräjäoikeus
- Pirkanmaan käräjäoikeus
- Pohjanmaan käräjäoikeus
- Pohjois-Karjalan käräjäoikeus
- Pohjois-Savon käräjäoikeus
- Päijät-Hämeen käräjäoikeus
- Satakunnan käräjäoikeus
- Tuusulan käräjäoikeus
- Vantaan käräjäoikeus
- Varsinais-Suomen käräjäoikeus
- Ylivieska-Raahen käräjäoikeus